W.E.N. HART VOL VUUR
World-Evangeisation-Network.
  Recente Tweets
  Laatste reacties
  Toen generaal Grant tijdens de Amerikaans​e Burgeroorl​og de Joden liet uitdrijven‏
  Toen generaal Grant tijdens de Amerikaans​e Burgeroorl​og de Joden liet uitdrijven‏
   
   
    
  When General Grant Expelled the Jews
   Toen generaal Grant tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog de Joden liet uitdrijven
   door Brabosh.com
   
   
   Een lang vergeten hoofdstuk in de geschiedenis van de Verenigde Staten en meer in het bijzonder tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog [American Civil War 1861-1865] is dat van het omstreden bevel van generaal Ulysses S. Grant om de Amerikaanse Joden te bannen uit zijn oorlogsgebied. Dat illuster bevel wordt dit jaar herdacht toen het op 17 december 1862 precies 150 jaar geleden werd uitgevaardigd. Naar aanleiding van deze zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, stelde Jonathan D. Sarna op 15 maart 2012 zijn nieuwste boek voor: ‘When General Grant Expelled the Jews“.
   
   Ulysses S. Grant (1822-1885), die later de 18de president van de Verenigde Staten werd (1869–1877), speelde een dominante rol in het verloop van de Amerikaanse Burgeroorlog, een bloedig conflict tussen de 25 noordelijke en 11 zuidelijke staten die aan ruim 600.000 Amerikanen (2% van de toenmalige bevolking) het leven kostte. Geleid door generaal Grant versloeg het noordelijke leger van de Unionisten uiteindelijk het leger van de zuidelijke Confederated States van generaal Robert E. Lee, die op 9 april 1865 de overgave ondertekende van de opstandige zuidelijke staten en de unie van noordelijke staten vervoegde.
  Description: http://brabosh.files.wordpress.com/2012/04/lincoln2.jpg?w=207&h=311
  Lincoln Memoriaal in Washington D.C
   
  De oorlog evolueerde onder invloed van president Abraham Lincoln naar een oorlog met de strijd om de mensenrechten als inzet. Op 22 september 1862 verklaarde Abe Lincoln in zijn Emancipation Proclamation dat hij de slavernij afschafte in die zuidelijke staten die weigerden terug te keren naar de Unionisten en dat uiterlijk per 1 januari 1863. Beroemd werd de uitspraak van Lincoln van 19 november 1863 in Gettysburg: "Four score and seven years ago our fathers brought forth on this continent a new nation, conceived in liberty, and dedicated to the proposition that all men are created equal."
   
  Met het Derde Amendement dat effectief op 6 december 1865 van kracht werd, werd de afschaffing van de slavernij een feit. Maar dat zal Lincoln niet meer beleven. Na zijn herverkiezing als president werd Lincoln op 14 april 1865, enkele dagen na de overgave van generaal Robert Lee, in Washington D.C. neergeschoten door John Wilkes Booth, een fanatieke aanhanger van de Geconfedereerde Staten. De president werd door een kogel in het achterhoofd getroffen en stierf de volgende dag. Naar schatting woonden 7 miljoen mensen op 4 mei 1865 de begrafenisplechtigheden van Lincoln bij.
   
   Generaal Grant verbant de Joden
   Op 13 maart 2012 stelde auteur Dr. Jonathan D. Sarna zijn nieuwste boek voor "When General Grant Expelled the Jews”, uitgegeven bij Schocken/Next-book. Middenin de periode dat president Abraham Lincoln druk doende was met het uitbannen van de slavernij, racisme en discriminatie, gaf generaal Ulysses S. Grant precies het tegenovergestelde signaal van wat zijn baas net probeerde te bereiken.  
   
  Op 17 december 1862, toen de Burgeroorlog zijn tweede winter inging, gaf hij General Order Nr 11 uit, waarmee “de Joden als een aparte klasse” moesten verdreven worden uit het oorlogsgebied en hen – en hen alléén! – beschuldigde achter de grootscheepse smokkelhandel te zitten, een bijzonder destructief neveneffect waarmee de Burgeroorlog geplaagd werd: “Jews as a class have violated the orders… not to transport materials across the lines.”
  Description: http://brabosh.files.wordpress.com/2012/04/sarna.jpg?w=604
   
  Sarna vertelde aan Joint Media News Service: “Hij verdreef de Joden, àlle Joden, alhoewel slechts enkele Joden (en evenzo niet-Joden) in de smokkel-handel betrokken waren. Omdat vele Joden in de kijker liepen”, zegt Sarna, opmerkende dat vele Joodse immigranten zich anders kleedden dan hun buren, “beschuldigden zij enkel de ‘zichtbare’ groep voor een wijdverspreid probleem [de smokkelhandel] waarbij zowel Joden als niet-Joden en ook vele soldaten in betrokken waren
   
  Ondanks het feit dat zowel Joden als niet-Joden ge-bruik maakten om de blokkades van generaal Grant te omzeilen “legde Grant de verantwoordelijkheid uitsluitend bij de Joden. In het bevel werd enkel gesproken over ‘Joodse smokkelaars’”, en Sarna voegt eraan toe dat “Alle Joden, zovele onschuldige mensen, hun huizen moesten verlaten enkel en alleen omdat ze Joods waren.” Vooral de gebieden waar generaal Grant het voor het zeggen had werden de Joden potentieel het doelwit van Grant’s bevel: van de gebieden in Tennessee tot Mississippi, Ohio en Kentucky, werden de Joden uit hun huizen en landerijen verdreven.
   
   Tot op vandaag blijft dat beruchte anti-Joodse officiële bevel een blaam in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Dat bevel zal generaal Grant opnieuw parten spelen in 1868 toen hij in de running was om president van de VS te worden. Nooit voordien waren de Joden zo’n belangrijk onderwerp tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen en ook nooit werden de Joden zo openlijk geconfronteerd met de vraag over hoe hun evenwicht te vinden tussen ‘Amerikaanse’ en ‘Joodse’ zaken.
   
   Tijdens zijn twee opeenvolgende termijnen in het Witte Huis, zal de herinnering aan dit “aanstoot-gevend bevel” de relatie tussen Grant en de Amerikaanse Joodse gemeenschap voor lange tijd verzuren. Verrassend genoeg deed hij meer voor de Joden dan alle presidenten die hem vooraf gingen. Hoe dit gebeurde en waarom, werpt een nieuw licht op één van de meest raadselachtige Amerikaanse presidenten omtrent de Joden van zijn tijd en in Amerika zélf. Als President voerde hij de Radical Republicans aan in hun inspanning om alle resten van het nationalisme en slavernij in de zuidelijke staten op te ruimen; hij vernietigde op effectieve wijze de macht van de racistische Ku Klux Klan in 1871.
  Description: http://brabosh.files.wordpress.com/2012/04/jonathan_d_sarna.jpg?w=604
   
  Jonathan D. Sarna is the Joseph H. & Belle R. Braun Professor of American Jewish History at Brandeis University. He also chairs the Academic Advisory and Editorial Board of the Jacob Rader Marcus Center of the American Jewish Archives in Cincinnati and is chief historian of the National Museum of American Jewish History in Philadelphia. Author or editor of more than twenty books on American Jewish history and life, his American Judaism: A History won six awards including the 2004 “Everett Jewish Book of the Year Award” from the Jewish Book Council. Sarna is a fellow of the American Academy of Arts and Sciences and of the American Academy of Jewish Research.
   Jewish Soldiers in Blue & Gray, which features Jonathan Sarna, explores the hidden stories of American Jews during the Civil War. Presented by the Shapell Manuscript Foundation, it is available for purchase on DVD at www.shapell.org. 

   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl